26-12-2017
ПРЕДНОВОГОДИШНА МУЗЕАЛСКА ЗАБАВА
На 22.12.2017 година, во просториите на Националната галерија на Македонија, објект Даут-пашин амам, во амбиентот на најпосетуваната изложба за 2017 година „Петар Мазев - 90 години од раѓање“,се одржа ...
26-12-2017
ПРОМОЦИЈА НА ПРИРАЧНИЦИ ОД Д-Р ВАЛЕНТИНА ПОЦЕСКА
На ден 13.12.2017 година (среда), со почеток во 12 часот, во кино-салата на Музејот на Македонија беше одржана промоција на два прирачника: „Прирачник за ракување со музејски предмети“ (печатено ...
04-09-2017
ПОКАНА ЗА РАБОТИЛНИЦИ
 Почитувани членови на МНК ИКОМ,   Во прилог Ви ги праќаме поканите за учество на одредени работилници кои беа испратени до МНК ИКОМ. Сите потребни информации ќе ги најдете во нив. Со ...
23-05-2017
КРАТКО ВИДУВАЊЕ НА ИЗЛАГАЊАТА ОД СОВЕТУВАЊЕТО НА МНК ИКОМ 2017
Модератор: м-р Гордан Николов (кратко видување на излагањата)   Данијела Трајкова-Крстиќ, НУ Музеј на македонската борба-Скопје, Калеидоскоп на историски настан Колешката Трајкова Крстиќ ни даде осврт на историјата како наука, обрнувајки особено внимание ...
19-05-2017
ОДБЕЛЕЖАН „18 МАЈ“ СО СОВЕТУВАЊЕ И ДОДЕЛУВАЊЕ НА НАГРАДИ
Здружението Македонски национален комитет при Меѓинародниот совет на музеите (МНК ИКОМ), на 19.05.2017 (петок), во НУ Национална галерија на Македонија, објект Даут-пашин амам, го одбележа 18 Мај - Меѓународниот ...
16-05-2017
„18 МАЈ - МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА МУЗЕИТЕ 2017“ - ПРОГРАМА
НАЦРТ ПРОГРАМА ЗА СОВЕТУВАЊЕТО Музеите и спорните истории - кажувајќи го неикажливото во музеите Место на одржување – НУ Национална галерија на Македонија / Даут пашин амам Петок, 19 мај 2017 10:30–11:00   Регистрација ...
13-04-2017
КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУВАЊЕ НА ГОДИШНА НАГРАДА „18 МАЈ - МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА МУЗЕИТЕ“
Почитувани,   Здружението Македонски национален комитет на Меѓународниот совет на музеите (МНК ИКОМ) со цел да ја поттикне, популаризира и да ја афирмира музејската дејност во Република Македонија објавува   КОНКУРС   За доделување на ...
13-04-2017
ГОДИШНО ИЗБОРНО СОБРАНИЕ 2017
На 11 април 2017 година (вторник) во 12:00 часот, во кино салата на НУ Музеј на Македонија се одржа Годишното собрание на Здружението МНК ИКОМ со следниот дневен ред: Разгледување ...
13-04-2017
ПОКАНА ЗА СОВЕТУВАЊЕ 2017
Почитувани колеги, Здружението на Македонскиот национален комитет на Меѓународниот совет на музеите (МНК ИКОМ) има чест да ве покани да учествувате со свои трудови на Советувањето на музејските работници на ...
08-07-2015
ПРАВИЛНИК ЗА СТЕКНУВАЊЕ НА СТРУЧНИ ЗВАЊА
Врз основа на член 166 од Законот за заштита на културното наследство („Службен  весник на Република Македонија“ бр. 20/04, 115/07, 18/11, 148/11, 23/13,  137/13,  164/13, 38/14, 44/14 и 199/14), ...
08-07-2015
ГОДИШНО СОБРАНИЕ - ПАРИЗ 2015
                                                                ...
08-07-2015
ПРАВИЛНИК ЗА ДОБИВАЊЕ НА КОНЗЕРВАТОРСКА ЛИЦЕНЦА
Врз основа на член 10-в став (2) од Законот заштита на културното наследство („Службен весник на Република Македонија“ бр. 20/04, 115/07, 18/11, 148/11, 23/13, 137/13, 164/13, 38/14, 44/14 и ...
08-07-2015
ДОДЕЛУВАЊЕ НА НАГРАДАТА „18 МАЈ“ ЗА 2014 ГОДИНА
                                                 
14-05-2015
ПРОГРАМА ЗА СОВЕТУВАЊЕТО НА МНК ИКОМ - ВЕЛЕС 2015
Почитувани колеги и соработници,   Меѓународниот ден на музеите 18 Мај, во 2015 година го одбележуваме со советувањето на тема: „Музеите за одржливо општество“. Тема со која музеите преземаат активна улога ...
06-04-2015
СОВЕТУВАЊЕ ПО ПОВОД „18 МАЈ - МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА МУЗЕИТЕ“
Почитувани колеги,   Здружението на Македонскиот националниот комитет на Меѓународниот совет на музеите (МНК ИКОМ) има чест да Ве покани да учествувате со свои трудови на Советувањето на музејските работници на ...
24-03-2015
КОНФЕРЕНЦИЈА „МУЗЕИТЕ И КУЛТУРНИОТ ТУРИЗАМ“ - ЗЛАТИБОР 2014
20-03-2015
МУЗЕЈ КУМАНОВО 50 ГОД. ОД СВОЕТО ФОРМИРАЊЕ - ЈУБИЛЕЈ
20-03-2015
ГОДИШНО СОБРАНИЕ НА МНК ИКОМ 2014
Почитувани колеги, членови на МНК ИКОМ             Ве информираме дека на ден 26 февруари 2014 година (среда) во 14:00 часот, во кино салата на НУ Музеј на Македонија ќе се ...
19-03-2015
ГОДИШНО СОБРАНИЕ НА МНК ИКОМ 2015
                                       
19-03-2015
ПРОГРАМА НА МНК ИКОМ ЗА 2015 ГОДИНА
ПРОГРАМА ЗА 2015 ГОДИНА По Конкурсот објавен од Министерство за култура на Република Македонија за финансирање проекти од национален интерес во културата за 2015 година, Здружението Македонски национален комитет на ...
18-03-2015
“ THE BEST IN HERITAGE” - Дубровник 2014
Во рамките на оваа манифестација, првиот ден : 25. 09. 2014 год. во музејот Визија 5Д Мултимедиа, се одржа работилница за користење на нови технологии на иновативен начин во музеите.  Организатор ...
26-11-2014
МЕТОДИ НА ЕВАЛУАЦИЈА НА РИЗИКОТ НА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО ВО ДЕПОАТА НА МУЗЕИТЕ ВО МАКЕДОНИЈА
МЕТОДИ НА ЕВАЛУАЦИЈА НА РИЗИКОТ НА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО ВО ДЕПОАТА НА МУЗЕИТЕ ВО МАКЕДОНИЈА     26.11.2014, во 12:00 часот, НУ Музеј на македонската борба, Скопје     12:00 – 12:10   Поздравни обраќања м-р Симонида Миљковиќ (претседател ...
07-11-2014
ФОРУМ НА СЛОВЕНСКИ КУЛТУРИ 2014
Со задоволство Ве информираме дека Министерството за култура на Република Македонија заедно со Меѓународната фондација „Форум на словенски култури“ организира неколку програмски активности посветени на јубилејот - 10 години ...
19-05-2014
НАГРАДИ И СОВЕТУВАЊЕ - КРУШЕВО 2014
Со големо задоволство Ве информираме дека Здружението Македонски национален комитет на Меѓународниот совет на музеите (МНК ИКОМ) е доброволно, непартиско, невладино, непрофитно и стручно здружение на музејските работници и ...
10-12-2013
20 ГОДИНИ МНК ИКОМ
Здружението Македонски национален комитет при Меѓународниот совет на музеите (МНК ИКОМ) им овозможува на музејските професионалци од Република Македонија да се поврзат со ICOM (Меѓународниот совет на музеите), да ...
22-11-2013
„ПРИРАЧНИК ЗА ПОСТАПКИ ВО ИТНИ СИТУАЦИИ“ ОД М-Р ВАЛЕНТИНА ПОЦЕВСКА
„Прирачник за постапки во итни ситуации“ м-р Валентина Поцевска.  На 22 ноември 2013 година (петок) во 11 часот во  Меморијалниот центар на холокаустот на Евреите на Македонија, Здружението на Македонскиот ...
28-10-2013
ПОСТОЈАНИ МУЗЕЈСКИ ПОСТАВКИ И НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ
ПРОГРАМА ЗА СЕМИНАР „ПОСТОЈАНИ МУЗЕЈСКИ ПОСТАВКИ И НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ“ Место на одржување: НУ Музеј на македонската борба - Скопје Понеделник, 28 Октомври 2013 9:15 Поаѓање од Хотел ВИКТОРИЈА (за странските учесници) 9:30 – 10:00 ...
25-10-2013
"MUSEOLOGICA MACEDONIA 11-12"
Со големо задоволство Ве известуваме дека Македонскиот национален комитет на Меѓународниот совет на музеите (МНК ИКОМ), во рамките на своите програмски активности го изготви зборникот текстови под наслов “Museologica ...
31-05-2013
ДОДЕЛУВАЊЕ НА НАГРАДАТА „18 МАЈ - МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА МУЗЕИТЕ“
Почитувани колеги и пријатели, Со големо задоволство Ве известуваме за Доделувањето на наградата „18 Мај – Меѓународен ден на музеите“ на Македонскиот национален комитет на Меѓународниот совет на музеите МНК ИКОМ ...
17-05-2013
ПРОГРАМА ЗА СОВЕТУВАЊЕТО - КРИВА ПАЛАНКА 2013
Почитувани колеги и пријатели, За значењето и работата на Здружението на Македонскиот национален комитет на Меѓународниот совет на музеите (МНК ИКОМ) од своето формирање во 1993 година показатели се пред ...
16-05-2013
СОСТАНОК НА БОРДОТ НА ICOM SEE
На состанокот на работната група на Бордот на ICOM SEE што се одржа на 05 и 06 април 2013 работната група на Бордото (Мила Поповиќ Живанчевиќ, Бранислава Михајлова, Захаринка ...